Lenf Bezleri Türleri ve Özellikleri
22 Haziran 2024

Lenf Bezleri Türleri ve Özellikleri

Lenf Bezleri

Lenf bezleri, vücudumuzun geneline yayılmış olan lenfatik sistemin bir parçasıdır. Genellikle boynun iki yanında ve kulak arkasında bulunan lenf bezlerinin şişmesine yabancı değilizdir. Lenf bezleri, kulak arkasında, boynun iki yanında, koltuk altlarında, karnın üst ve alt kısmında, kasık bölgesinde ve bacak bölgesinde bulunur. Tüm vücuda yayılmış bir damar sistemi ile birbirine bağlıdır. Lenf bezlerinin zaman zaman büyüdükleri görülmüştür. 1 cm'ye kadar olan şişmeler normal kabul edilir. Vücudun savunma mekanizması çalışınca artan antikor sayısından dolayı lenf bezleri biraz şişebilir fakat 1 cm üzerinde olanların yakından takip edilmesi gerekir.

Lenf Bezlerinin Görevleri

Lenf bezleri, normal dolaşım sisteminde damar yoluyla taşınamayan daha büyük partiküllü materyallerin taşınmasını sağlar. Lenf damar ağı, dolaşım damar ağından daha geniştir. Bu sebeple, proteinler, ölü hücreler, bakteriler, hastalık yapıcı hücreler, toz gibi yabancı maddeler, yağlar ve günde yaklaşık 2-4 litre su lenf damarları tarafından taşınır.

Lenf Bezleri Hastalıkları

Lenf bezleri, vücudun her tarafına yayılmış bir damar ağı ile birbirine bağlı olduğu için lenf düğümlerinde oluşan bir hastalığın damar ağı yoluyla ilerlemesi hızlı olur. Lenf bezleri zaman zaman enfeksiyon durumlarında veya vücut direnci düştüğünde bir miktar şişebilir. Şişlik 1 cm'ye kadar olabilir ve bu durum normal savunma olarak kabul edilir fakat 1 cm'den büyük şişlikler daha ciddi hastalıklara işaret edebilir.

Lenf bezlerindeki şişlik; ağrılı, üzerinde kızarıklık olan, birkaç gün içinde oluşan, muayenede yumuşak hissedilen, beraberinde bademcik iltihabı, geniz eti gibi bir hastalık belirtileri olan durumlarda, çok önemli sayılmaz. Ödem içerebilir ve vücut direnci yükselip enfeksiyon tedavi edilirse normal hallerine dönerler.

Lenf bezleri, haftalardır şiş durumda, elle muayenede sert hissedilen, birden fazla bezenin birbirine yapışık hissedildiği, ağrılı olmayan, kulağın alt hizasında olan, hastanın yaşının orta yaş üstünde olması durumunda, önemli kabul edilir ve mutlaka bir hekime başvurulmasında fayda vardır.

Lenf Bezleri ve Hastalıkları

Lenf bezleri, taşıdıkları her şeyi dolaşım sistemine dahil ettiğinden lenfatik sistemde bulunan hastalıklar önemlidir ve mutlaka tedavi edilmelidir. Kanser ve lenfödem en sık rastlanan lenf hastalıklarındandır. Bunların dışında Hodgkins hastalığının tanısında da lenf bezlerinin şişmesi görülür. Son yıllarda çok yaygın olmasa da elephantiasis yani halk arasında bilinen adıyla fil hastalığı sekonder sistemde bir lenfödemdir. Lenf bezlerinde bir haftayı geçen sürede devam eden, sert şişlikler görülmesi durumunda mutlaka hekime başvurulmalıdır ve MR yöntemi ile bezenin içeriği ve neden şiş olduğu tespit edilmelidir. Şüphelenilen bir kanser durumu varsa mümkün olduğu kadar erken tanı koyulması tedavi şansını yarı yarıya artırabilir.

Lenf Bezleri ve Bağışıklık Sistemi

Lenf bezleri, bağışıklık sistemimizin önemli bir parçasıdır. Vücuda giren yabancı maddeleri ve mikroorganizmaları tespit ederek onlara karşı bir savunma mekanizması oluşturur. Lenfosit adı verilen beyaz kan hücreleri, lenf bezlerinde üretilir ve enfeksiyonla mücadele eder.

Lenf Bezlerinin Şişmesi ve Sebepleri

Lenf bezlerinin şişmesi, genellikle vücudun bir enfeksiyonla savaş halinde olduğunu gösterir. Ancak bazı durumlarda bu şişlikler daha ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Şişmiş lenf bezlerinin yaygın sebepleri şunlardır:

  • Viral Enfeksiyonlar (Örneğin, soğuk algınlığı, grip)
  • Bakteriyel Enfeksiyonlar (Örneğin, boğaz enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu)
  • Bağışıklık Sistemi Hastalıkları (Örneğin, lupus, romatoid artrit)
  • Kanser (Örneğin, lenfoma, lösemi)
  • Paraziter Enfeksiyonlar

Lenf bezlerinin şişmesi durumunda, özellikle şişlik uzun süre devam ediyorsa veya ağrılı ise, bir sağlık uzmanına başvurulması önemlidir. Erken tanı ve tedavi, altta yatan ciddi hastalıkların önlenmesinde kritik rol oynar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çocuklarda Lenf Bezi Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Lenf Bezi Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Aksiller Lenf Nodu

Aksiller Lenf Nodu

Lenf Nodu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Lenf Nodu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Koltuk Altı Lenf Nodu

Koltuk Altı Lenf Nodu

Koltuk Altı Lenf Bezi Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Koltuk Altı Lenf Bezi Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi