Lenf Bezi ŞişmesiLenf bezi şişmesi, lenfatik sistemdeki lenf düğümlerinin şişmesidir. Lenf, doku aralarında biriken sıvı ve protein yapılarının karışımıdır. Bu sıvı karışımı lenf sistemi yardımıyla kana geçmeden önce lenf düğümleri tarafından taranır. Tarama işlemi sırasında bakteri ve diğer zararlı maddeler süzülerek ayrıştırılır. Lenf bezi şişmesi, lenf düğümlerinin aşırı çalışması sonucu ortaya çıkar. Lenf düğümleri, vücudun bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır ve sağlığın korunmasında kritik bir rol oynar. Lenf düğümlerinin sağlığını korumak için alınabilecek bazı önlemler vardır. Lenf Bezi Şişmesi Neden Olur?Enfeksiyon:Lenf düğümleri, yoğun kan damarları ağı barındırır. Akyuvarlar, lenf sıvısında taşınan mikroorganizmaları yok eder. Eğer kişi enfeksiyona maruz kalmışsa, vücudunda virüs ve bakteri oluşmuş demektir. Bu bakteri ve virüslerin yok olması için akyuvar sayısı ve işlevi artar ve arttıkça lenf düğümlerinde şişme görülür. Lenf bezi şişmesi genellikle enfeksiyon kaynaklıdır. Lenf bezi şişmesine yol açan enfeksiyonlar:
Enfeksiyon nedeniyle şişen lenf düğümlerinin seyri genellikle ağrılı olur. Enfeksiyon kapılan bölge sınırlıysa, bölgeye yakın alandaki lenf düğümü şişer. Ağız içi iltihaplarda çene, kulak iltihaplarında ise boyun şişmesi görülür. Lenfoma:Vücutta oluşan tümör ya da kanser lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilir. Bazı durumlarda lenf düğümünün kendisinde tümör oluşabilir. Bu tür bir hastalık lenfoma olarak tanımlanır ve lenf düğümleri direkt olarak şişer.Tümör:Vücutta herhangi bir alanda tümör gelişmişse, bölgeye en yakın alanda olan lenf düğümü şişer. Kadınlarda gelişen meme kanserinde koltuk altının kontrol edilmesinin nedeni bu durumdur. Lenf düğümünün şişmesi kesin olarak tümör teşhisi için yeterli değildir. Ayrıca tümör bulunsa bile lenf düğümünün şişmesi tümörün iyi ya da kötü huylu olduğunu belirtmez. Tümör nedeniyle şişen lenf düğümleri ağrısız olur ve bazı vakalarda lenf düğümünün alınması gerekebilir.Diğer Nedenler
Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri Nelerdir?Lenf düğümleri vücudun çeşitli bölgelerinde bulunur. Kasık, koltuk altı ve boyunda bulunanlar yüzeyseldir ve enfeksiyon durumlarında şişme görülür. Şişme haricinde yaşanan belirtiler ise:
Lenf Bezi Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?Enfeksiyon tedavisi:Lenf bezi enfeksiyon kaynaklı olarak şişmişse, virüs ya da bakteriyle mücadele etmek gerekir. Bakteri ya da virüsler kontrol altına alındığında lenf bezi şişliği engellenebilir. Ağrı ve enfeksiyonu gidermek için ağrı kesici ve aspirin reçete edilebilir. Bol su tüketimi, dinlenme ve vitamin takviyeleri iyileşme sürecini kısaltmaya yardımcı olur.Kanser tedavisi:Lenf bezi şişmesi kanser ya da selim tümörlerse, kanserin tedavi edilmesi ve tümörün alınması gerekir. Aksi halde lenf bezi şişmesi inmez. Bazı durumlarda lenf bezi şişmesini engellemek için kemoterapi işe yarayabilir. Bu gibi durumlarda tedavi doktor tarafından belirlenir. Lenf bezi şişmesi vücuda giren yabancı bir madde kaynaklıysa, maddenin gerekli operasyonlarla alınması gerekir.Apseyi Boşaltmak:Lenf bezi şişmesinde, bulunduğu bölgede dokuların yırtılması gibi ciddi sonuçlar oluşabilir. Bu gibi olasılıklarda şişen lenf düğümünün içindeki sıvının boşaltılması gerekir.Lenf Bezi Şişmesinde Bitkisel Tedavi Nasıl Yapılır?Isırgan otu, karabaş otu, kekik otu, söğüt, papatya, biberiye, nane, kurt pençesi, oğul otu ve aynısafa otları gibi bitkilerden aynı ölçülerde karıştırılarak çay şeklinde demlenir ve lenf bezi şişmesine karşı günde 1-2 fincan içilir. Bal, arı sütü, andız pekmezi, keçiboynuzu pekmezi ve kara üzüm tüketmek de lenf bezi şişmesine karşı faydalı olabilir. |
Lenf bezi şişmesi yaşayan biri olarak, şu anda boynumda şişlik fark ettim ve biraz ağrılı. Soğuk algınlığı geçirdiğimden dolayı olabilir mi? Bu şişlik ne kadar sürer ve hangi durumda doktora gitmeliyim?
Cevap yazSoğuk Algınlığı ve Lenf Bezi Şişmesi
Soğuk algınlığı, bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla mücadele etmesi sırasında lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir. Vücudunuz enfeksiyonla savaşırken, lenf bezleri bu süreçte büyüyebilir ve ağrılı hale gelebilir.
Şişliğin Süresi
Genellikle, soğuk algınlığına bağlı lenf bezi şişlikleri, enfeksiyon geçtikten sonra birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. Ancak bu süre kişiden kişiye değişebilir.
Doktora Gitme Durumları
Eğer şişlik 1-2 hafta içinde geçmezse, ağrı arttıysa, ateş, gece terlemeleri veya kilo kaybı gibi diğer belirtiler ortaya çıkarsa, mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Ayrıca, eğer boyun bölgesinde şişlik çok büyükse veya sertleşiyorsa, bu da bir doktora gitmek için bir uyarı olabilir. Sağlığınızı ihmal etmemeniz önemli. Geçmiş olsun!