Bebeklerde Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Bebeklerde Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Lenf Bezi Şişmesi

Lenf bezleri, bağışıklık sisteminin önemli bileşenlerinden biridir ve vücuda giren yabancı cisimleri süzmek, mikropları tanımak ve enfeksiyonlarla savaşmak gibi hayati görevleri vardır. İnsan vücudunda yaklaşık 600 lenf bezi bulunur, ancak bunların hepsi muayene ile tespit edilemez. Bebeklerde çene altında, boyunda, kulakların arkasında, ense saçlı deri bitiş çizgisinde, kasıklarda, köprücük kemiği çevresinde ve koltuk altlarında tespit edilebilen lenf bezleri bulunur. Genelde lenf bezleri bir santimetreden küçük olur.

Lenf Bezlerinin Büyüme Nedenleri

Lenf bezlerinin büyümesine birçok neden vardır. En yaygın sebepler:
  • İltihabi durumlar (bazı romatizma hastalık türleri)
  • Kanser
  • Enfeksiyonlar

Bebeklerde Lenf Bezi Şişmesi

Bebeklerde lenf bezi şişmesinin en yaygın sebepleri, bebeklerin geçirdiği basit enfeksiyonlardır. Lenf bezlerini, vücudu koruyan askerleri barındıran kışlalar olarak düşünebiliriz. Nasıl ki kışlaya gelebilecek en ufak bir tehditte asker sayısı artar ise, herhangi bir enfeksiyon durumunda da lenf bezlerinde yaşayan koruyucu hücrelerin (lökosit) sayısı artarak lenf bezlerinde şişlik oluşur. Bebek üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğinde boyun bölgesindeki lenf bezleri büyür veya saçlı deride oluşan herhangi bir yarada ense kökünde bulunan lenf bezleri büyür. Ancak bazen lökositler enfeksiyonun önüne geçmede yetersiz olabilirler ve bu durumda mikrop lenf bezine yerleşir. Bu durum lenfadenit (lenf bezi enfeksiyonu) olarak adlandırılır. Lenf bezleri bazen de kanserli hücreler tarafından ele geçirilir. Metastaz veya lenf bezinin kendi hücrelerinin kansere dönüşmesi durumu ise lenfoma olarak adlandırılır.

Bebeklerde Lenf Bezi Şişmesini Fark Eden Anne ve Baba Ne Yapmalıdır?

Yapılması gereken ilk şey, bebeği derhal bir uzmana ya da kendi doktoruna götürmektir.

Bebeklerde Lenf Bezi Şişmesini Taklit Eden Durumlar Var mıdır?

Bazen boyun kısmında doğuştan gelen ancak fark edilemeyecek kadar küçük boyutta olan kistler enfeksiyon kaptıkları zaman büyüme yaparlar. Bu durumda lenf bezi ile karışabilirler. Ultrason, muayene ve kan testleri ile birbirlerinden ayırt etmek mümkündür. Bazı yağ bezeleri, yeni doğan döneminde zor bir doğum sonrasında boyun kası içerisine kabakulak, kanamalar ve gül benleri (hemanjiom) ile diğer tükürük bezlerinde şişlikler de lenf bezi şişliğine benzer.

Anne-Baba Ne Zaman Endişelenmelidir?
  • Köprücük kemiği çevresinde şişlik varsa kötü huylu beze olma olasılığı karşısında aile çok dikkatli olmalıdır.
  • Lenf bezi iki hafta içerisinde küçülmüyor hatta giderek büyüyorsa
  • Vücutta çürük ve başka bir kitle görünüyorsa
  • Alttaki dokulara yapışık, sert, parmakların altında kaymayan, hareket etmeyen bir beze varsa
  • Bebek hasta görünüyorsa
  • Tüm bunlara eşlik eden yeni oluşan ateş, gece terlemesi ve aşırı kilo kaybı varsa
  • Geçmeyen öksürükler ve nefes darlığı varsa
Yukarıda belirtilen faktörlerin varlığında, hiç vakit kaybetmeden bir Bebek Hematoloji ve Onkoloji uzmanına başvurulmalıdır.

Bebeklerde Lenf Bezi Şişmesi Tetkik İçin Neler Yapılır?

Bebek muayene edildikten sonra karaciğer ile böbrek fonksiyonu testleri, kan sayımı, virüs enfeksiyon testleri, kan yayması, akciğer grafisi ve tümör bakımından eğer riskli görülüyorsa lenf bezi biyopsisi de istenir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni