Lenf Düğümleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
22 Haziran 2024

Lenf Düğümleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Lenf Düğümleri

Lenf düğümleri, vücudun çeşitli bölgelerinde gruplar halinde yer alır. Boyun, koltuk altı ve kasık gibi yüzeydeki lenf düğümleri kolaylıkla fark edilebilir. Ancak, göğüs ve karın boşluğunda da çok sayıda lenf düğümü bulunur. Bu düğümlerin başlıca görevi, vücuda giren yabancı maddelere karşı bir süzgeç oluşturarak mikropların yayılmasını önlemek veya geciktirmektir. Lenf düğümleri içinde, bağışıklık sistemine ait sayısız hücre bulunur ve bu hücreler, insan sağlığına zararlı maddelerin geçişini engellemeye çalışırlar. Bu mücadele sırasında lenf düğümleri şişer ve elle veya gözle fark edilebilecek boyutlara ulaşabilirler. Bademcikler de birer lenf düğümüdür ve bakteriler veya virüslerle savaşırken şişer ve iltihaplanır.

Lenf Damarları ve Sistemi

Damar denilince akla atardamarlar veya toplardamarlar gelir. Ancak bir de lenf damarları vardır. Dokularımızı atıklardan arındıran ve bağışıklık sistemine destek sunan lenf sistemi, bu damarlar aracılığıyla dolaşır. Vücudumuzda lenf düğümlerinin yerleri bellidir ve bu bölgelerde şişlik görülmesi durumunda, bunun lenf düğümünden kaynaklandığı düşünülür. Ancak lenf düğümü büyümesi dışında birçok sebep de şişliklere yol açabilir. Örneğin, koltuk altında bir şişlik görüldüğünde bu, lenf düğümünün büyümesinden kaynaklanabileceği gibi, ter bezlerinin kistik yapısı veya iltihaplanması sonucu da oluşabilir. Kıl diplerinin iltihaplanması da buna sebep olabilir ve bu durum, yanındaki lenf düğümlerini de etkileyebilir. Bu tür durumlar yapılan kontrol ve tetkikler sonucu ayırt edilir.

Lenf Sisteminin Önemi

Kan dolaşımına bağlı ancak ondan ayrı bir sistem olan lenf sistemi; lenf sıvısı, damarlar ve düğümler, dalak ve bademcik gibi organları içerir ve bağışıklık sistemimizin önemli bir parçasıdır. Damar deyince akla, kalbin pompaladığı oksijence zengin kanı vücudun her yanına götüren atardamarlar ve hücrelerin oksijenini aldıktan sonra kanı tekrar kalbe döndüren toplardamarlar gelir. Ancak bir de lenf damarları vardır.

Lenf Düğümleri Nerelerde Bulunur?

  • Kasık bölgesinde lenf düğümleri bulunur.
  • Boyunda lenf düğümleri vardır.
  • Çene kemiğinin altında, diş iltihaplarında ve bademcik iltihaplanmalarında büyüyebilir.
  • Kulakların önü, arkası ve ense bölgesinde de lenf düğümleri bulunur.
  • Koltuk altında lenf düğümleri yer alır.
  • Dirseklerin iç bölümünde lenf düğümleri bulunur.

Lenf Düğümlerinin Önemi

Lenf düğümleri ya da nodları; lenf sisteminin bir parçası olarak birçok hücre çeşidini içerir. Lenf düğümleri vücudun her yerinde bulunur ve beyaz kan hücreleri görevi görürler. Bu nedenle bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasında büyük öneme sahiptirler. Lenf düğümlerinin bir diğer önemli yönü de, basit boğaz iltihaplarından (farenjit) kanser gibi yaşamı tehdit eden durumlara kadar yangı gösterebilmesi ve şişebilmesidir. Lenf düğümlerinin önemi, kanser evrelemesi, tedavi yöntemi ve prognozun belirlenmesinde büyüktür. Lenf düğümleri yangı oluştuğunda biyopsiyle teşhis konulabilir. Hastalıklar, lenf düğümlerini nitelikleri ve yerleşim yerleriyle etkileyebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni