Boyunda Lenf Nodu Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
21 Temmuz 2024

Boyunda Lenf Nodu Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Boyunda Lenf Nodu Ameliyatı

Boyunda bulunan lenf nodları, vücudun hemen hemen her yerinde bulunan bağışıklık sistemimizin bir parçasıdır. Genellikle şişmiş bir beze enfeksiyon belirtisi olabilmektedir. Bu şişliğin sebebi, bezenin içerisindeki savaşçı antikorların çoğalmasıdır. Enfeksiyon kapmaları durumunda şişkinlik oluşur ve dışarıya akıntıya sebep olabilirler. Genel olarak boynun orta hattında bulunurlar. Boyunda lenf nodu ameliyatı, cerrahi bir işlemdir. Boyunda lenf nodu ameliyatı öncesinde, Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına vereceğiniz ayrıntılı hastalık hikayenizin sonrasında ayrıntılı veya endoskopik muayene yapılır. Gerekli tahlil ve kontrollerin sonrasında cerrah tarafından hastane ortamında sterilize bir ortamda boyunda lenf nodu ameliyatı yapılır.

Boyunda lenf nodu ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Genel anestezi, hastanın tamamen uyutulmasına denir. Hasta bu süreçte anestezi uzmanı tarafından solunumu nefes borusuna yerleştirilen bir tüple gözetim altında tutulur. Ameliyat esnasında hastanın kan ve oksijen seviyesi ve kalp atımları elektronik cihazlar sayesinde gözetim altında tutulur. Boyunda lenf nodu ameliyatı öncesinde 6 saat bir şey yenilip içilmemeli, mide boş olmalıdır. Cerrahın lenf nodunun durumuna göre açacağı kesikten lenf nodu çevresindeki yağ dokuları ile çıkarılır. Çıkarılan bu dokular, patoloji incelemeleri yapılmak üzere laboratuvara yollanır. Açılan kesi uygun bir şekilde kapatılır. Yapılan ameliyatın durumuna göre değişmekle birlikte boyunun ortasında, bazen boyunun her iki tarafında, çene altında veya köprücük kemiğinde lenf nodunun yerleşkesine göre çok az da olsa yara izi kalabilmektedir. Ameliyat sonrasında yapılan anesteziyi atması için hasta yaklaşık olarak 1 saat uyandırma odasında bekletilir. Nadiren de olsa anesteziye bağlı olarak bulantı veya kusma olabilir ve böyle bir durumda hastanın gözetim altında tutulma süresi uzayabilir. Hasta uyandıktan sonra odasına alınır. Boyunda lenf nodu ameliyatı sonrasında boyundaki derinin altına lenf sıvısı ve kan birikmesinin önüne geçmek için drenler yerleştirilir. Yerleştirilen bu drenler ameliyattan 2-5 gün sonra çıkartılır. Ameliyat sonrasında ilk 4-6 saat aralığında bir şey yiyip içmesine izin verilmez.

Boyunda Lenf Nodu Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

  • Kanama: Lenf nodu ameliyatında sık görülmemesine rağmen, ölümcül olması sebebiyle korkulan bir komplikasyondur. Büyük ve önemli damarlara yakın çalışılması bazen beraberinde yaralanmaları getirebilmektedir. Böyle bir durumda yara kesik onarılır. Ameliyat esnasında fark edilmeyen bir kanama, ameliyat sonrasında boyun bölgesinde kan toplanması halinde fark edilirse yeniden ameliyat edilir. Ameliyat esnasında veya sonrasında kan kaybı yaşanırsa kan transfüzyonu yapılır.
  • Hava embolisi: Boyundaki geniş venlerde açılma olması durumunda buradan negatif basınçla içeriye giren hava dolaşıma katılarak ölümle sonuçlanabilecek ciddi komplikasyonlara sebep olabilmektedir.
  • Sinir hasarı: Boyun bölgesinde çok sayıda sinir bulunmaktadır. Bu sinirlerin bazıları ameliyatın doğası gereği feda edilebilir. Nadiren de olsa sinirler hasar alabilmektedir. Sinir hasarlarında dudak kaslarında güçsüzlük, göz kapağındaki düşüklük, omuz ve kol hareketlerinde güçsüzlük, yutma ve konuşma fonksiyonlarında bozukluk, bazen de ses tellerine giden sinir hasarında ses kısıklığı olarak karşımıza çıkabilmektedir.
  • Felç: Ameliyatta sinir hasarına bağlı olarak boyundaki atardamarlar içerisinde önceden var olan yağ plakları ameliyat esnasında koparak beyne gitmesi durumunda felce sebebiyet verebilir. Bu durum çok nadir rastlanan bir durumdur.
  • Cilt kaybı: Boyunda lenf nodu ameliyatında boyun cildi ince bir tabaka olarak kaldırılır. Cildin dolaşım problemine bağlı olarak nekrozlar meydana gelebilir. Bunun görülme sebebi yaşlı veya radyoterapi alan ya da şeker hastalığı olan kişiler olabilir. Cilt kaybı oluşması durumunda uzun süreli pansuman ya da ikinci bir cerrahi işlem gerekebilir.
  • Enfeksiyon: Boyunda lenf nodu ameliyatı olanlarda enfeksiyon sık görülmemektedir. Enfeksiyon görülmesi durumunda antibiyotik tedavisi yapılmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Lenf Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Lenf Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Koltuk Altı Lenf Nodu

Koltuk Altı Lenf Nodu