Lenf İltihabıLenf iltihabı, mantar, bakteri ve virüs gibi birçok zararlı etmenin kan yolu ile yayılması sonucu vücutta hastalık oluşturarak lenf bezlerinde iltihap oluşmasına yol açar. Normalde lenf bezleri gözle görülmezler; ancak iltihap oluştuğunda şişerler ve görünür hale gelirler. Lenf bezlerini oluşturan hücreler, filtre görevi yapmaktadır. Lenf damarları sayesinde gelen bakteriler, zehirli maddeler ve hastalık virüsleri lenf hücreleri tarafından parçalanıp etkisiz hale getirilir. Ancak bu zararlı maddeler lenf bezlerinin kapasitesini aşarsa, lenf bezlerine zarar verirler. Bu durum sonucunda da iltihaplanan lenf bezleri şişerek kendiliğinden patlar ve içindeki iltihap dışarı akar. Genellikle lenflerde oluşan iltihapların belirtisi, lenf bezlerinde gözle görülebilecek kadar büyük şişlik ve patlamalar durumunda şiş bölgelerdeki deri üstünde kırmızı renkli çizgilerin oluşması şeklinde görülmektedir. Lenf İltihabının Diğer Belirtileri Nelerdir?
Lenf İltihabı Nerede Görülür?
Lenf İltihabının Teşhisi ve TedavisiLenf iltihabının tedavisine başlamadan önce, oluşan iltihabın sebebinin araştırılması gereklidir. Lenflerde oluşan iltihaplanma, lenf nodunun yer aldığı bölgede bulunan dokuları yırtacak kadar ileri seviyede olabilir. Böyle bir durumda cerrahi müdahale ile iltihap içerisindeki sıvı boşaltılmalıdır. Başka bir bölgede oluşan iltihaplanmalara bağlı olarak gelişmişse, o bölgenin tedavisi, oluşan kitlenin de tedavi olmasını sağlamaktadır. Bu hastalığın tedavisinde genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Ancak antibiyotik mutlaka doktor kontrolü altında alınmalıdır. Bunun yanı sıra bazı bitkisel ilaçlar da düzenli bir şekilde kullanıldığı takdirde lenf bezlerinde oluşan iltihaplanmalarda oldukça faydalıdır. Lenf bezi iltihaplanmalarında ilaç kullanımı her zaman gerekli değildir. Bitkisel tedavi de uygulanabilir. Örneğin, güneş altında toplanan bir miktar "bin bir delik" adı verilen şifalı ot iyice kıyıldıktan sonra bir şişenin ağzına kadar doldurulur. Daha sonra üzerine şişenin ağzına gelene kadar zeytinyağı eklenir ve ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra güneş gören bir ortamda iki hafta boyunca muhafaza edilir. Gerektiğinde şişe arada bir çalkalanarak ağrılı ve şiş olan bölgeye masaj yapılarak sürülür. Veya bir litre su içinde bir avuç kadar küçük parçalara ayrılmış karaçam kozalağı kaynatıldıktan sonra süzülerek günde iki defa birer kahve fincanı kadar içilir. Bu bitkisel ilaçları da aksatmadan düzenli bir biçimde kullandığınız takdirde bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz. |
Lenf bezlerimde şişlik ve kızarıklık fark ettim, bu şikayetler lenf iltihabının belirtisi olabilir mi? Ayrıca, antibiyotik kullanmak yerine bitkisel tedavilere yönelmek etkili olur mu?
Cevap yazİkdam,
Lenf bezlerinde şişlik ve kızarıklık, genellikle bir enfeksiyon veya iltihabın belirtisi olabilir. Ancak, bu durumun kesin nedenini belirlemek için bir doktora başvurmanı tavsiye ederim.
Lenf iltihabı belirtileri:
- Şişlik
- Kızarıklık
- Hassasiyet veya ağrı
- Ateş
Antibiyotik kullanmak yerine bitkisel tedaviler konusunda ise, her ne kadar bazı bitkisel çözümler destekleyici olabilse de, antibiyotik kullanımı gerektiren ciddi bir enfeksiyon durumunda yetersiz kalabilirler. Bu nedenle, öncelikle bir hekime danışarak, uygun tedavi yöntemini belirlemekte fayda var. Bitkisel tedaviler bazen destekleyici olarak kullanılabilir, ancak ana tedavi yerine geçmemelidir.
Sağlığını önemse ve doktoruna danışmaktan çekinme.
Sağlıklı günler dilerim.