Lenf İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Lenf İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Lenf İltihabı

Lenf iltihabı, mantar, bakteri ve virüs gibi birçok zararlı etmenin kan yolu ile yayılması sonucu vücutta hastalık oluşturarak lenf bezlerinde iltihap oluşmasına yol açar. Normalde lenf bezleri gözle görülmezler; ancak iltihap oluştuğunda şişerler ve görünür hale gelirler. Lenf bezlerini oluşturan hücreler, filtre görevi yapmaktadır. Lenf damarları sayesinde gelen bakteriler, zehirli maddeler ve hastalık virüsleri lenf hücreleri tarafından parçalanıp etkisiz hale getirilir. Ancak bu zararlı maddeler lenf bezlerinin kapasitesini aşarsa, lenf bezlerine zarar verirler. Bu durum sonucunda da iltihaplanan lenf bezleri şişerek kendiliğinden patlar ve içindeki iltihap dışarı akar. Genellikle lenflerde oluşan iltihapların belirtisi, lenf bezlerinde gözle görülebilecek kadar büyük şişlik ve patlamalar durumunda şiş bölgelerdeki deri üstünde kırmızı renkli çizgilerin oluşması şeklinde görülmektedir.

Lenf İltihabının Diğer Belirtileri Nelerdir?

  • Gece terlemeleri
  • Burun akıntısı, ateş ve boğaz tahrişi gibi üst solunum yolu iltihaplanmaları
  • Lenf bezlerinde şişlik (eğer tümör kaynaklı ise)
  • Lenf bezlerinde şişme ile birlikte bazen ağrı hissi
  • Lenf bezi üzerinde bulunan deride kızarıklık ve hassasiyet oluşumu

Lenf İltihabı Nerede Görülür?

  • Kulaklarda iltihap oluştuğunda kulağın önünde ve arkasındaki lenf bezlerinde
  • Ellerde ya da parmaklarda iltihap oluştuğunda koltuk altında meydana gelen lenf bezlerinde
  • Kafa tasını etkileyen deride iltihaplanma olduğu zaman boynun arkasında büyüyen lenf bezlerinde
  • Ayakta veya ayak parmaklarında oluşan bir iltihaplanma sonucunda kasık bölgesinde büyüyen lenf bezlerinde

Lenf İltihabının Teşhisi ve Tedavisi

Lenf iltihabının tedavisine başlamadan önce, oluşan iltihabın sebebinin araştırılması gereklidir. Lenflerde oluşan iltihaplanma, lenf nodunun yer aldığı bölgede bulunan dokuları yırtacak kadar ileri seviyede olabilir. Böyle bir durumda cerrahi müdahale ile iltihap içerisindeki sıvı boşaltılmalıdır. Başka bir bölgede oluşan iltihaplanmalara bağlı olarak gelişmişse, o bölgenin tedavisi, oluşan kitlenin de tedavi olmasını sağlamaktadır. Bu hastalığın tedavisinde genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Ancak antibiyotik mutlaka doktor kontrolü altında alınmalıdır. Bunun yanı sıra bazı bitkisel ilaçlar da düzenli bir şekilde kullanıldığı takdirde lenf bezlerinde oluşan iltihaplanmalarda oldukça faydalıdır.

Lenf bezi iltihaplanmalarında ilaç kullanımı her zaman gerekli değildir. Bitkisel tedavi de uygulanabilir. Örneğin, güneş altında toplanan bir miktar "bin bir delik" adı verilen şifalı ot iyice kıyıldıktan sonra bir şişenin ağzına kadar doldurulur. Daha sonra üzerine şişenin ağzına gelene kadar zeytinyağı eklenir ve ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra güneş gören bir ortamda iki hafta boyunca muhafaza edilir. Gerektiğinde şişe arada bir çalkalanarak ağrılı ve şiş olan bölgeye masaj yapılarak sürülür. Veya bir litre su içinde bir avuç kadar küçük parçalara ayrılmış karaçam kozalağı kaynatıldıktan sonra süzülerek günde iki defa birer kahve fincanı kadar içilir. Bu bitkisel ilaçları da aksatmadan düzenli bir biçimde kullandığınız takdirde bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Göğüste Lenf Nodu

Göğüste Lenf Nodu

Güncel

Lenf Bezleri Türleri ve Özellikleri

Lenf Bezleri Türleri ve Özellikleri