Çene Altı Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Çene altı lenf bezi şişmesi, genellikle enfeksiyonların bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Normalde 1 cm'ye kadar olan bezeler sorun teşkil etmezken, daha büyük şişlikler izlenmelidir. Şişliklerin nedeni enfeksiyonlar veya nadir durumlarda kanser olabilir. Erken teşhis ve tedavi önemlidir.
Çene Altı Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
23 Ağustos 2024

Çene Altı Lenf Bezi Şişmesi


Çene altı lenf bezi şişmesi, genellikle vücudun enfeksiyonlara karşı savunma mekanizmasının iyi çalıştığının bir göstergesidir. Bu lenf bezlerinin 1 cm çapa kadar olan büyüklükleri normal kabul edilebilir. Ancak daha büyük lenf bezleri de oluşabilir ve bu durumda takip edilmesi gereklidir. Çünkü bu şişkinlikler bazen hastalık habercisi olabilir. Lenf bezleri, bademciklerde ve koltuk altlarında daha yaygın olarak görülebilir.

Çoğumuz vücudumuzun çeşitli bölgelerinde bu tür şişliklerle karşılaşmışızdır. Kulak altında, boyun bölgesinde, koltuk altlarında, kolların bir bölümünde ve çenemizde kendiliğinden oluşan ve büyüdükçe fark ettiğimiz bezelere yabancı değiliz. Eğer çene altı lenf bezleri şişmişse, bu genellikle bölgesel bir enfeksiyonun göstergesidir. Bu bezeler, antikorlar içeren sıvıyla dolmaya başlayabilir ve genellikle koltuk altı, boyun gibi klasik bölgelerde şişen bezelerdendir.

Çene Altı Lenf Bezi Şişmesi Nedenleri


Enfeksiyon Kaynaklı

Çene Altı Lenf Bezi Şişmesi


Çene altı lenf bezi şişmesi genellikle bölgesel ağrı, ciltte kızarıklık, bademcik, ağız içi, geniz eti ve sinüzit gibi enfeksiyonlarla ilişkilidir. Bu durumda lenf bezlerinde ağrı ve kızarıklık görülebilir.

Kansere Sebebiyet Veren

Çene Altı Lenf Bezi Şişmesi


Kansere bağlı çene altı lenf bezi şişmesi ise genellikle ağrısızdır ve lenf bezi serttir. Hasta genellikle 40 yaş üzerindedir ve şişlik haftalar veya aylar öncesinde başlamıştır. El yordamıyla kontrol edildiğinde, lastik kıvamında ve birbirine yapışık gibi duran birden fazla beze hissedilebilir. Bu durum kulak altı hizasında olur ve hastaların sigara, alkol gibi madde kullanma hikayeleri olabilir.

Bunlar günlük hayatımızda karşılaştığımız durumlardır. Vücudumuzun herhangi bir yerinde oluşan bir şişkinlik, özellikle gelişim çağındaki çocuklarda sık görülebilir. Bu tür bezeler halsizlik, ateş gibi belirtilerle ortaya çıkar ve dinlenme gerektirir. Az olmakla birlikte fark edilmeyen şişen lenf bezleri ciddi solunum hastalıklarının habercisi olabilir. Günlük yaşamda diğer belirtiler ise üşüme, kilo kaybı, gece terlemeleri, kan kusma, halsizlik ve ateştir. Bu durumlarda fıtık, kabakulak, kulak enfeksiyonları (orta ve dış kulak), boyun arkasındaki kızarıklık gibi durumlar da oluşabilir.

Yukarıda belirtilen özelliklerde çene altı lenf bezi şişmesi durumunda yapılacak en önemli şey doktora görünmektir. Kulak Burun Boğaz (KBB) doktorlarının detaylı muayenesi gereklidir. Eğer enfeksiyonlu olduğu teşhis edilirse ilaç tedavisi uygulanmalı ve yakından takip edilmelidir. Olası durumlarda kan ve radyolojik tetkikler istenir. Tümör düşünülmüşse, kaynaklanabileceği bölgeler ayrıntılı olarak muayene edilir. Muhtemel yerlerden biyopsi alınır ve ince iğne biyopsisi yapılabilir. Tetkik sonuçlarına göre cerrahi müdahale ya da ilaç tedavisi ile iyileştirme yoluna gidilir.

Sağlıklı günler dileriz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Gülhan 27 Mayıs 2024 Pazartesi

1 ay önce hem çene altında hemde boynumda gözle görülür şişlikler olustu ilaç kullandım küçüldü fakat şimdi yine çene altinda şislik ve agrı var önemsemelimiyim sizce

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Gülhan,

Yaşadığınız durumu önemsemekte fayda var. Çene altı ve boyundaki şişlikler bazen enfeksiyon ya da başka sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. İlaç kullanımıyla şişliklerin küçülmesi iyi bir işaret, ancak tekrar etmesi durumunda bir doktora danışmanız en doğrusu olacaktır. Doktorunuz gerekli tetkikleri yaparak size en doğru bilgiyi verecektir. Sağlığınızı ihmal etmemenizi tavsiye ederim.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap
Şahinter

Gülhan Hanım, çene altlarında buluna tiroid bezleri ve diğer lenfler, iltihaplanamsı durumunda şişliklere neden olabilmektedir. Bu durum zamanla ciddi seviyelere gelerek hormonal zararlara neden olabileceği için kesinlikle bu şişlikleri önemsemeniz gerekmektedir. Gerekirse daha önce size verilen ilaçları veren doktora görünerek konuyu tekrar ele alın. Sağlığınız için daha iyi sonuçlara ulaşabillirsiniz.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Akciğerde Lenf Bezi Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi
Akciğerde Lenf Bezi Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi
Lenf Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
Lenf Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
Sol Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
Sol Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
Aksiller Lenf Nodu
Aksiller Lenf Nodu
Çocuklarda Lenf Bezi Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda Lenf Bezi Belirtileri ve Tedavisi