Lenf Bezi Veremi Belirtileri ve Tedavisi

Lenf bezi veremi, tüberküloz bakterisinin lenf bezlerine ve iç organlara yayılması sonucu oluşan bir enfeksiyondur. Genellikle belirti vermez, ancak bağışıklık sistemi zayıfladığında aktif hale geçebilir. Belirtiler arasında şişlik, öksürük, nefes darlığı ve kilo kaybı yer alır. Tedavi, düzenli ilaç kullanımıyla mümkündür.
Lenf Bezi Veremi Belirtileri ve Tedavisi
03 Eylül 2024

Lenf Bezi Veremi


Lenf bezi veremi, verem (tüberküloz) bakterisinin lenf bezlerine ve iç organlara yayılabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Halk arasında "ince hastalık" olarak da anılan verem, genellikle akciğerlerde görülür. Lenf bezi veremi durumunda, lenf bezlerinde şişlik dışında hastalığa yakalanan kişilerin çoğunda herhangi bir belirti görülmez. Bunun nedeni, bakterinin vücutta aktif olmadan bir süre yaşamasıdır. Ancak bağışıklık sistemi zayıfladığında verem bakterisi harekete geçer. Bağışıklık sistemi zayıflayan kişiler yaşlılar, HIV pozitif bireylerdir. Bu bakteri aktif olduktan sonra hemen organlara saldırır ve etkilediği organlarda doku ölümlerine neden olur. Tedavi edilmezse, aktif olan verem bakterisi hastanın ölümüne de neden olabilir.

Lenf Bezi Veremi Oluşma Sebepleri


Vereme neden olan bakteri havadan bulaşabilir. Bu yüzden hastalığın yayılma tehlikesi tahmin edilenden daha yüksektir. Ancak tek bir sosyal temasla, el sıkışma ve kısa bir süre aynı ortamda bulunmakla, çatal, kaşık, tabak, bardak gibi nesnelerle, kan ve cinsel ilişki ile verem hastalığı bulaşmaz. Verem hastalığı bulunan bir kişiyle uzun süre aynı ortamda bulunursanız bulaşabilir. Aynı evde, aynı okulda ve aynı iş yerinde uzun süreli bir birlikteliğiniz olursa bulaşma ihtimali de yükselecektir. Bakteri vücuda girdikten hemen sonra aktif olmaz. Verem mikrobu bulaşan insanların sadece %10'u verem olmuştur. Geri kalan çoğunluk ise hiçbir belirti göstermemiş, hastalanmamış ve mikrobu başkalarına bulaştırmamışlardır. Verem mikrobunun vücuda girdikten sonra lenf bezlerine ne zaman bulaşıp ne zaman aktif olacağı bilinmez. Yani belirti göstermese de verem mikrobunu taşıyan kişilerin de tedavi görmesi gerekmektedir.

Lenf Bezi Veremi Belirtileri Nelerdir?


  • Lenf bezlerinde sürekli ve ağrısız şişkinlik: Boyun yanındaki lenf bezleri daha kolay etkilenir. Ancak şişme vücudun her yerindeki lenf bezlerinde de olabilmektedir.
  • Lenf bezlerinden akıntı: Lenf bezlerinde oluşan şişlik zamanla vücudun dışına sıvı akıtabilir.
  • Balgamlı öksürük nöbetleri: Çoğu zaman öksürük sırasında boğazdan kan gelmesi de görülebilir. Öksürük ısrarcıdır, kolay kolay geçmez.
  • Nefessiz kalma hali: Lenf bezi vereminde boğazda bulunan şişliklerin boğaza yaptığı baskıdan dolayı nefes almakta zorluklar çekilebilir. Kişinin nefessiz kalması hastalığın başlangıç evresinden ileri evreye geçtiğinin belirtisidir.
  • Kilo kaybı: Hastalık sürecinde ani kilo kayıpları yaşanmaktadır.
  • İştah kaybı: İştahsızlık, bir şey yiyememe gibi sorunlarla karşılaşılır ve akabinde hasta hızlı kilo kaybına uğrar.
  • Yüksek ateş: Hastanın vücut ısısında yükselmeler meydana gelir ve kontrol altında tutmak güçleşir.
  • Halsizlik: Kişi kendini sürekli yorgun ve halsiz hisseder. Hastalığın vücuda verdiği tahribattan dolayı yorgun düşer.
Belirtiler genellikle hafif başlar ve yavaş ilerler. Bu nedenle birçok hasta doktora başvurmakta gecikir. İnsanlar bu şikayetleri ve yakınmaları sigaraya bağlayabilir ve bu sebepten doktora gitmeyi ihmal edebilirler. Bu gecikme, hastalığın ileri seviyelere taşınmasına ve çevresindeki insanlara mikrobun yayılmasına yol açar. Lenf bezlerinizde uzun süreli şişlik görürseniz ve öksürüğünüz 3 haftadan uzun sürerse ve öksürüğünüzle kan tükürmeye başlarsanız, bu lenf bezi veremi belirtisi olabilir.

Lenf Bezi Veremi Tedavisi

Verem hastalıklarının tedavisinde çok güçlü ilaçlar vardır. Ülkemizde bu ilaçlar Verem Savaşı Dispanserleri tarafından ücretsiz olarak sağlanmaktadır. Mikropları etkili ve kalıcı bir şekilde öldürmek için yeni hastalıkların tedavisinde dört farklı ilaç kullanılmaktadır. Verem mikrobu diğer mikroplara oranla yavaş çoğaldığından dolayı ilaçları uzun süre düzenli bir şekilde kullanmak gerekmektedir. Tedavi süresi en az altı ay olan lenf bezi vereminde, bazı özel durumlarda ilaç kullanma süresi uzayabilir. Uygun ilaçları yeterli süre kullanmakla verem hastalığına yakalanan hastaların hemen hemen hepsinde iyileşme görülmüştür. Eski yıllara oranla verem hastalığından ölüm oranı neredeyse yok denecek kadar azdır. Günümüzde uygulanan tedavi yöntemlerinin hastayı iyileştirdiği gibi toplum sağlığı açısından da son derece önemlidir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Özdinçer 23 Temmuz 2024 Salı

Lenf bezlerimde şişlik hissettim ve bu şişlikler ağrısızdı, acaba lenf bezi veremi olabilir miyim? Bu durumda doktora gitmek için ne kadar beklemeliyim? Ayrıca, son zamanlarda iştahımda ve kiloda belirgin bir düşüş yaşadım, bu belirtiler de lenf bezi veremiyle ilişkili olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Özdinçer,

Lenf bezlerindeki şişlikler çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilirler. Ağrısız şişlikler bazen enfeksiyon, bağışıklık sistemi hastalıkları ya da daha nadir durumlarda lenf bezi veremi gibi ciddi durumlarla ilişkili olabilir. Son zamanlarda iştahında ve kilonda belirgin bir düşüş yaşaman da dikkate alınması gereken belirtiler arasında yer alır. Bu tür belirtiler göz ardı edilmemeli ve bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır.

Bir doktora gitmek için belirli bir süre beklemek yerine, belirtilerini en kısa sürede bir sağlık uzmanına danışman daha doğru olacaktır. Bu sayede doktorun gerekli tetkikleri yaparak doğru teşhisi koyması ve uygun tedaviye başlaması mümkün olur. Sağlığını riske atmamak için bu belirtileri ciddiye almanı öneririm. Geçmiş olsun.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Lenf Damarları Türleri ve Özellikleri
Lenf Damarları Türleri ve Özellikleri
Lenf Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Lenf Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Lenf Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Lenf Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Lenf Bezi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Lenf Bezi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Lenf Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Lenf Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Koltuk Altı Lenf Nodu
Koltuk Altı Lenf Nodu