Vücudumuzda enfeksiyonlar ve hastalıklarla savaşmada önemli bir yeri olan lenf bezleri, yuvarlak, küçük ve fasulyeye benzer bir yapıya sahiptir. Lenf sıvısıyla iltihaplı doku içinden toplanan bakteri ve virüsler, zararlı maddeler temizlenir ve vücuda yayılması önlenir. Lenf bezleri vücutta yaygın şekilde bulunur. Boğaz ve boyun bölgesindeki lenf bezlerinin büyümesi oldukça yaygındır. Normalde 1-3 mm kadar olan lenf bezleri bu halleriyle pek fark edilmez. Fakat boğazda lenf bezi büyümesi olduğunda yani lenf bezi iltihaplanması söz konusu olduğunda, üzerlerine düşen yükün artmasıyla büyümeye başlarlar ve dışarıdan görünür hale gelirler. Boğazda Lenf Bezi Büyümesi Neden Olur?Boğazda lenf bezi büyümesine neden olan etkenler, aşağıdaki şekilde etkili olabilir: Enfeksiyonlar:Lenf bezi büyümesi sıkça bakteri, virüs ve mantarlardan dolayı büyüyebilir. Boğaz enfeksiyonlarından, diş ve deri enfeksiyonlarından, kulak enfeksiyonlarından dolayı boğazda lenf bezi büyümesi daha sık olur. Bu sorun daha çok çocuklarda ve gençlerde oluşur. Şişlikler genellikle ağrılı olur ve beraberinde yüksek ateş görülür.Tümörler:Gerek iyi huylu tümörler gerekse kötü huylu tümörler nedeniyle boğazda lenf bezi büyümesi olabilir. Tümörler lenf bezlerinde gelişebileceği gibi, komşu organlarda da gelişebilir ve lenf bezlerine yayılabilir. Bu tür sorunlar daha çok orta yaşta ve yaşlı kişilerde görülmektedir. Gençleri nadiren etkiler. Bu tür boğazda lenf bezi büyümesi genellikle ağrıya neden olmaz ve sinsice ilerleme gösterir.Lenf Bezi Kanseri (Lenfoma):Boğazda en fazla görülen tümöral oluşumlardır. Sayıca fazla olan, hızla çoğalan, büyüme gösteren lenf bezleri yaygındır. Bunlara kasık ve koltuk altı lenf bezlerinin şişliği de eşlik edebilir. Ayrıca hastalarda kilo kaybı ve gece terlemeleri görülmeye başlar. Lenfoma tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır, bu nedenle gecikmeden tedavi edilmelidir.Boğazda Lenf Bezi Büyümesi Ne Zaman Tehlikeli Olur?Toplumda lenf bezi büyümeleri genellikle enfeksiyonlardan ve tümörlerden kaynaklı ortaya çıkar. Büyümeyle birlikte hastalarda aşağıdaki belirtilerde oluyorsa, zaman kaybetmeden kulak burun boğaz uzmanına gidilmelidir:
Boğazda Lenf Bezi Büyümesi Tanısı Nasıl Konulur?Hastanın ayrıntılı öyküsü dinlenerek, muayenesi yapılır. Gerektiği takdirde endoskopik muayene yapılır. Bazı kan tetkikleri uygulanır. Büyüme enfeksiyon nedeniyle oluşmuşsa, hastaya antibiyotik verilerek tekrar kontrol edilir. Başka nedenler olduğu düşünülürse, ayrıntılı inceleme için MR, BT, ultrasonografi gibi tetkikler yapılır. Gerekirse parça alınarak biyopsi yapılır. Bunlara uygun şekilde hastanın tedavisi planlanır. Boğazda Lenf Bezi Büyümesi Tedavisi Nasıl Yapılır?Lenf bezlerinin büyümesine neden olan etkenin tedavisine yönelik bir planlama yapılır. Enfeksiyon yüzünden oluşan boğazda lenf büyümesi durumunda, antibiyotik tedavisiyle 2-3 hafta içinde sorun ortadan kalkar. Çocuklarda sıkça boğaz enfeksiyonu ortaya çıktığı için, tedavileri biraz daha uzun sürer. Eğer tedavi doğru uygulanmazsa lenf bezlerindeki iltihap apse oluşumuna neden olabilir. Bu tedavinin zorlaşmasına ve komplikasyonlara yol açabilir. Tümöral etkenler lenf bezi büyümesine neden olduysa, bunların cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekir. |
Boğazımda kişisel olarak lenf bezlerimin büyüdüğünü fark ettim ve bu durum bende endişe yarattı. Sizce bu şişlik enfeksiyon kaynaklı olabilir mi, yoksa daha ciddi bir durum mu söz konusu? Hangi belirtilerle doktora başvurmalıyım ve tanı koyma süreci nasıl işler?
Cevap yazEmri, boğazındaki lenf bezlerinin büyümesi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve bu durum endişe yaratman doğaldır. Enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları ya da daha ciddi durumlar lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir. Eğer şişlik ile birlikte ateş, ağrı, halsizlik, hızlı kilo kaybı veya gece terlemeleri gibi belirtiler yaşıyorsan, bir doktora başvurmanı öneririm. Doktor, fiziksel muayene yaparak, kan testleri ve gerekirse biyopsi gibi ek tetkiklerle tanı koyabilir. Bu süreçte endişelerini doktorunla paylaşman ve gerekli bilgileri alman önemlidir. Geçmiş olsun.