Çocuklarda Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Çocuklarda Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Lenf Bezi Şişmesi

Çocuklarda lenf bezi şişmesi, genellikle karşılaşılan ve ebeveynleri endişelendiren bir durumdur. Gelişme çağındaki çocuklar sık olarak enfeksiyona bağlı hastalıklar yaşayabilirler ve bu durumlarda lenf bezlerinde şişlik görülmesi normal kabul edilebilir. Bununla birlikte, çocuklarda lenf bezi şişmesi ciddi hastalıkların belirtisi de olabilir.

Çocuklarda Lenf Bezi Şişlikleri Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Çocukluk çağında lenf bezlerinde şişlik olması durumunda, bir enfeksiyon ile oluşan şişlikler birkaç gün içinde kayboluyorsa ve 1 cm'den küçük ise genellikle önemli değildir ve kendiliğinden geçer. Ancak, 1 haftadan uzun süren, elle muayenede sert hissedilen ve 1 cm'den büyük lenf bezi şişlikleri ciddi bir duruma işaret edebilir ve mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Lenf bezi şişlikleri çocuklarda enfeksiyona bağlı gelişebildiği gibi, lenfoma, lösemi, lenfödem, lenfadenopati ve Hodgkin gibi ciddi hastalıklara da işaret ediyor olabilir. Bu nedenle, lenf bezi şişliklerinin önemli olduğu durumlarda tanı koymak için vakit kaybetmemek gerekir. Bilgisayarlı tomografi, ultrason ve kan tahlilleri ile hastalığın teşhisi derhal konulmalı ve tedavi için vakit kaybedilmemelidir.

Çocuklarda Lenf Bezi Şişlikleri Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda lenf bezi şişlikleri, eğer bir enfeksiyona bağlı ise genellikle enfeksiyonun ortadan kalkmasıyla birlikte lenf bezlerindeki şişlik de ortadan kalkar. Örneğin, bademcik iltihabı gibi hastalıklarda, ilerleyen zamanlarda tekrarlama olacağı için hekimler genellikle operasyon önerebilir.

Bunun dışında, eğer lenflerdeki şişlik daha ciddi bir hastalıktan kaynaklanıyorsa, tedavisi daha komplike ve uzun sürelidir. Lenfoma, kanserin bir türüdür ve erken tanı tedavide çok önemlidir. Hodgkin hastalığı ise genellikle ilaç tedavisi, kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilir. Çocuklarda lenf kanserlerinin tedavisinde yeni doğandan alınıp saklanan kordon kanındaki kök hücreler büyük önem taşır. Eğer çocuk yeni doğduğunda kordon kanı saklanmışsa, gelecekte karşılaşabileceği bu tür hastalıkların tedavisinde önemli ölçüde başarı sağlanabilir. Hodgkin hastalığında ise genellikle ameliyat ve ardından kemoterapi ile radyoterapi uygulanır.

Lenf Bezi Şişmesi Hakkında Ekstra Bilgiler

Lenf bezi şişliklerinin altında yatan sebebi belirlemek, tedavi sürecinin başarısı için kritik öneme sahiptir. Çocuklarda görülen lenf bezi şişliklerinin çoğu zararsızdır ve basit enfeksiyonlara bağlıdır. Ancak, aşağıdaki durumlarda mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır:

  • Lenf bezi şişliği 1 cm'den büyükse ve sertse
  • Şişlik 1 haftadan uzun sürüyorsa
  • Şişlik ağrılıysa ve çocuğun genel durumunu etkiliyorsa
  • Şişlikle birlikte ateş, gece terlemesi ve kilo kaybı gibi belirtiler de varsa

Unutulmamalıdır ki, erken tanı ve tedavi, ciddi hastalıkların önlenmesinde ve yönetilmesinde hayati önem taşır. Çocuklarda lenf bezi şişmesi durumunda, belirtilerin dikkatlice izlenmesi ve gerektiğinde bir sağlık profesyoneline başvurulması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Boyunda Lenf Nodu

Boyunda Lenf Nodu

Haber Bülteni