Lenf Bezi Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Lenf Bezi Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Lenf Bezi Büyümesi

Lenf bezi büyümesi, vücutta genellikle boyun ve çene altı, koltuk altları, kasıklar ve göğüs bölgesinde görülebilmektedir. Bu bezler, lenfatik kanallar yardımı ile birbirine bağlanmaktadır. Bağışıklık sistemimizin hücreleri, bu lenfatik sistem içerisinde bulunur. Lenf bezleri, bu hücrelerde kalenin askerleri gibidir. Lenf sıvısı ve kan dolaşımı içerisinde de bu hücrelerden yer alır. Vücudun herhangi bir yerinde hastalıktan ötürü bir şeyler ters gittiğinde, bu hücreler savaşmak için o bölgeye giderler. Bu durum, lenf bezlerinin büyümesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Birkaç örnekle açıklarsak; ayak bölgesinde oluşan bir mantar enfeksiyonu yüzünden kasık bölgesindeki lenf bezlerinde büyüme olabilir ya da dişte meydana gelen bir iltihaplanma yüzünden boyun lenf bezi büyüyebilir. Ancak, tümörlerde bu kadar basit bir durum yoktur. Tümör lenf bezinin kendisine ait olabilir ya da komşu bir organda meydana gelen tümörün sıçraması ile olabilir. Bu tür bir lenf bezi büyümesi daha sinsi gelişir ve ağrı göstermez. Genellikle orta ve ileri yaş grubundaki kişilerde görülmektedir.

Doktorunuz, fiziksel muayenenin ardından lenf kanserinden şüphelenirse kan hücrelerinin sayısını ve performansını belirlemek için testler isteyebilir. Şişlikler devam ederse, biyopsi adı verilen işlemle şişlik olan bölgeden bir doku alınarak laboratuvar ortamında incelenir. Doku alma işlemi sırasında bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Bu işlemlerin dışında, CT taraması, MRI taraması gibi görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir. Eğer lenfoma şüphesi devam ediyorsa, kan hücrelerinin üretildiği kemik iliğinden örnek alınarak incelenir. Ancak bu işlem, doku almak kadar hafif değildir ve örnek alındıktan sonra hastaya ağrı kesici verilir.

Çocukluk Çağı Lenf Bezi Büyümesi

Çocukluk çağındaki lenf bezi büyümesi, yetişkinlere nazaran daha masum olmaktadır. Çocukluk çağında bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediği için çocuklar daha sık hastalanmaktadır. Geçirdikleri her hastalık neticesinde lenf bezlerinde hafif büyümeler meydana gelmektedir. Büyümeye neden olan rahatsızlık ortadan kaldırıldığında, büyüyen bezeler küçülmeye başlar. Ancak, çocuklar enfeksiyon gibi etkenlere daha açık olduğu için büyüyen bezler tam olarak eski haline dönmeyebilir. Çocukluk çağında lenf bezleri genellikle iyi huylu olmaktadır.

Yetişkinlerde Lenf Bezi Büyümesi

Yetişkinlerde ise tablo biraz daha farklıdır. Çünkü bağışıklık sistemi güçlenmiş bir kişinin lenf bezlerinde büyüme beklenen bir durum değildir. Doktora gidilmesi şarttır. Özellikle verilen antibiyotik kullanımı sonrası hızla büyüyen bir lenf bezi dikkate alınmalıdır. Ciddi kilo kayıpları, halsizlik, ateş, solgun vücut ve morluklar oluşuyorsa derhal doktora başvurulmalıdır.

Sonuç

Görüldüğü gibi, lenf bezi büyümesi dikkat edilmesi gereken bir olgudur. Kendinizde ya da çocuğunuzda böyle bir durumla karşılaşırsanız doktora görünmelisiniz. Kendi başınıza antibiyotik veya benzeri tedaviler uygulamaktan kaçınmalısınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Aksiller Lenf Nodu

Aksiller Lenf Nodu