Kasık Lenf Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Kasık Lenf Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kasık Lenf Bezi İltihabı

Kasık lenf bezi iltihabı, zararlı etmenlerin (bakteri, virüs ve mantar) kan yoluyla vücutta yayılması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Lenf kan damarları, vücudun her noktasında dolaşır ve lenf bezleri normalde görünmezken, iltihap oluştuğunda büyür ve belirgin hale gelir. Normal koşullarda lenf bezlerinin boyu yarım cm kadardır. Lenf bezleri, vücut için filtre görevi görür ve kan damarlarıyla lenf bezlerine gelen zararlı maddeler, virüsler ve bakteriler lenf hücreleri tarafından parçalanarak etkisiz hale getirilir. Ancak, bu zararlı maddeler lenf bezlerinin kapasitesini aşarsa, lenf bezleri zarar görür. Bunun sonucunda iltihaplanan lenf bezleri şişerek patlar ve içlerindeki iltihabı dışarı akıtır.

Lenf bezlerinin enfeksiyon kapması halinde, beyaz kan hücreleri üretimi artar ve bu durum lenf bezlerinin büyümesine neden olur. Daha sonra bu hücreler kan dolaşımına katılarak vücuttaki mikroplarla savaşmaya başlar. Böylece, vücutta bir enerji çatışması gibi bir olay gerçekleşir ve vücudun savunma mekanizması mikroplarla olan bu savaştan galip çıkar. Ancak, bazı dönemlerde lenf bezlerinde hafif ağrı ile kendini gösteren şişmeler meydana gelir. Kasık lenf bezinin şişmesi durumunda, bu bezlerin içi, vücudu hastalıklara karşı koruyan antikorlar ve beyaz kan hücreleriyle dolar. Kasık, karnın alt kısmında yer alır ve vücudun uyluk ile karın arasında kalan bölgeye kasık adı verilir. Kasık, karın bölgesinden bacaklara doğru uzanır.

Kasıkta lenf bezlerinin büyümesi ciddi hastalıklara neden olabileceği gibi bazı durumlarda ise vücudun hastalıklara karşı koruma sisteminin iyi çalıştığını gösterir. Kasıkta lenf bezi şişmesi varsa ve bu belirgin bir şekilde duruyorsa, oluşacak iltihabın habercisi olabilir. Bu nedenle, bu durumun ciddi bir rahatsızlık olup olmadığı mutlaka uzman bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Kasık Lenf Bezi İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Genelde kasık lenf bezi iltihabının belirtileri lenf bezlerinde şişlik ve şişliklerin üzerinde kırmızı lekelerin ve çizgilerin oluşması şeklinde görülür. Lenf bezleri, lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerinden oluşur. Cilt yüzeyinde oluşan bazı küçük çaplı enfeksiyonlar bile lenf bezinin şişerek iltihaplanmasına neden olabilir. Ciltteki tahriş, enfeksiyon oluşumunu tetikleyerek lenf bezlerinde büyüme meydana getirebilir. Bakteriyel hastalıklar da lenf bezlerinin şişmesine sebep olabilir. Bu nedenle, kişinin kasık bölgesini mutlaka elle muayene etmesi gerekir. Kasık bölgesinde elle gezinirken, üzerine bastırıldığında kaybolan yumuşak olan şişlikler çoğunlukla doğuştan var olan fıtıklardır. Özellikle boyutu 1,5 cm üzerine çıkan lenf bezlerinin mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bu bölgedeki herhangi bir çizik ya da yara benzeri durumlar ihmal edilmeden tedavi edilmelidir.

Kasıkta meydana gelen lenf bezi iltihabı, bazı durumlarda bacak veya ayaklarda var olan bir rahatsızlığın da habercisi olabilir. Genelde şeker hastalarında bu durum daha sık görülür. Kasık lenf bezi iltihabında, özellikle kısa sürede yaşanan kilo kaybı ve gece uyurken aşırı terleme gibi durumlarla karşılaşılır.

Kasık Lenf Bezi İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle, uzman doktor tarafından muayene olunarak iltihabın nedeni araştırılmalıdır. Çünkü vücudun başka bölgelerindeki iltihaplara bağlı olarak oluşan kasık lenf bezi iltihabı, iltihaba sebep olan bölgenin tedavi edilmesi anlamını taşır. Genelde tedavi yöntemi olarak antibiyotik uygulanır. Bunun yanı sıra, bazı bitkisel ilaçlar da düzenli olarak kullanıldığında bu hastalığın tedavisine yardımcı olabilir. Örneğin:

  • Bir miktar güneş altında kurutulmuş bin bir delik otu ince ince kıyıldıktan sonra küçük bir cam şişeye doldurulur. Üzerine şişenin ağzına kadar zeytinyağı eklenerek şişenin ağzı sıkıca kapatılır. Yaklaşık iki hafta boyunca güneş gören ya da sıcak bir yerde bekletilir. Daha sonra şişe çalkalanarak iltihaplı yere dikkatli sürülür.
  • Bir litre suyun içine bir tutam ufalanmış karaçam kozalağı eklenerek su kaynatılır. Yaklaşık 8-9 dakika çay gibi demlenmesi beklenir. Daha sonra bir fincana süzgeç yardımıyla süzülerek günde iki kez düzenli olarak tüketilebilir.

Bu tedavi yöntemleri, kasık lenf bezi iltihabının hafifletilmesine yardımcı olabilir ancak her zaman bir sağlık profesyoneline danışmak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Betül

05 Mayıs 2024 Pazar

Kasik bolgemde agri var sislik yok ama yürüdük ce kasigima agri giriyo oturuncada oluyo

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Kasık bölgesindeki ağrınızın nedeni birçok şey olabilir, kas zorlanmasından kasık fıtığına kadar değişen durumlar söz konusu olabilir. Bir sağlık profesyoneline danışarak detaylı bir muayene olmanızı öneririm. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Memede Lenf Bezi Belirtileri ve Tedavisi

Memede Lenf Bezi Belirtileri ve Tedavisi

Lenf İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Lenf İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Lenf Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Lenf Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Arkası Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Arkası Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Reaktif Lenf Nodları

Reaktif Lenf Nodları